Jó hír, hogy a tavaly nem érvényesített kedvezményeket az idei szja-bevallásában is igénybe veheti. Itt tudhatja meg, hogy melyek ezek a kedvezmények és meddig érvényesítheti azokat.
 
 
Nincs ok az aggodalmira, ha a tavalyi évben elfelejtett nyilatkozni arról, hogy milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadója, illetve az adóalapja; elmaradását a május 20-ig beadandó szja-bevallásban pótolhatja és az év közben nem érvényesített adókedvezményt igénybe veheti. A szja-fizetők jó része az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesíti.

 

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményét 2015. január 1-jétől vezették be, és az a pár veheti igénybe, amely 2014. december 31-e után – legalább egyikük először – kötött házasságot. A kedvezményt meg lehet osztani vagy a házastársak eldönthetik, hogy melyikük érvényesíti. Legfeljebb 24 hónapig, összesen 31 250 forint vehető igénybe, vagyis házaspáronként havi ötezer forinttal több marad a zsebben.
 
A kedvezmény (24 belül érvényesítve) abban a hónapban jár le, amikor magzatra vagy gyermekre vonatkozóan először igénybe vették családi kedvezményt a szülők. Érdemes tudni, azonban, hogy házasságkötés előtti családi kedvezményre jogosító gyermek, magzat az első házasok kedvezményét nem befolyásolja.
 

Családi kedvezmény

A családi kedvezményt a jogszabály szerint azok érvényesíthetik, akik jogosultak a családi pótlékra. A kedvezményt a várandós kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is igénybe veheti.
 
Fontos, hogy, aki várandóság alapján jogosult a kedvezményre, a fogantatástól számított 91. naptól a megszületésig érvényesítheti.
 
A kedvezmény összegét a kedvezményezett eltartottak száma szerint lehet kiszámolni, a 2015-ben kapott jövedelmeknél egy vagy két eltartott esetén 10 ezer forint, de három és több eltartott esetén - kedvezményezett eltartottanként – 33 ezer forinttal marad több havonta a családi kasszában.
 
A kedvezmény az adóalapot csökkenti. Amennyiben az igénybe vett kedvezmény összege alapján kiszámított kedvezménykeretből még marad, akkor az még családi járulékkedvezményként jóváírható. Az szja-bevallás kitöltésekor érdemes odafigyelni a családi kedvezményre vonatkozó sorok kitöltésére. Abban az esetben, ha valakinek a családjában év közben változás következett be - például a gyermek sikeres leérettségizett, a szülők elváltak, született egy gyermek stb. – és erről nem értesített munkáltatóját, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózó feladata.
 
Amennyiben valaki év közben nem jogosultan érvényesített a családi kedvezményt vagy annak egy részét, a többletet vissza kell fizetnie. A családi kedvezményt egyedül, közösen is igénybe lehet venni, és megosztható az egy háztartásban élő, nem jogosult házastárssal, élettárssal.
 

Személyi kedvezmény

A 2015-ös adóévre 5 250 forint személyi kedvezmény érvényesíthető azok részére, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak minősül. A kedvezmény azokra a hónapokra lehet igénybe venni, amikor súlyos fogyatékosság minimum 1 napig fennállt. Érdemes tudni, hogy kedvezmény érvényesítéséhez nem szükséges csatolni orvosi igazolást, de meg kell őrizni azt az elévülésig.
 
Fontos továbbá, hogy a 2015-ös adóévre vonatkozóan lehet utoljára a lakáscélú hitelt, a felsőoktatási tandíjat és a felnőttképzési díjat halasztottan érvényesíteni.
Szerző
Ivanyos Judit