Május 2-ig küldi vissza a NAV a javított egyszerűsített bevallás ajánlatokat. Itt tudhatja meg, mi a dolga ezzel a nyomtatvánnyal.
 
 
Ha Ön korábban az egyszerűsített adóbevallást választotta (1553NY-es nyilatkozat), és leadta 2016. február 1-ig, akkor Önnek május 2-ig küldi vissza az adóhatóság az a ’1553E’ jelű egyszerűsített adóbevallás ajánlatát. A határidő egyébként eredetileg április 30-a lenne, de ez a nap idén szombatra esik, és az azt követő 2016. május 1-je munkaszüneti nap, így ez az időpont 2016-ban május 2-re módosult.
 

Mit kezdjen a nyomtatvánnyal?

Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adófizetőnek csak egy nyomtatványt kell kitöltetnie, és a NAV végzi el helyette az adóbevallás nagy részét, így rengeteg papírmunkától szabadítja meg. Az adóhatóság az Ön által megadott adatok és az esetleges kedvezményeket igazoló dokumentumok alapján elkészíti az Ön adóbevallás ajánlatát, amit megküld Önnek május 2-ig.
 
Ha megkapja a nyomtatványt, mindenképpen olvassa el figyelmesen, hogy pontosan-e a rajta szereplő adatok, számok. Ha bizonytalan, végezze el Ön is a számításokat, vagy kérje könyvelője segítségét. Amennyiben nem talál hibát az ajánlatban, nincs további dolga azzal, nem kell visszaküldenie a NAV-nak, de érdemes megőrizni. Fontos továbbá, hogy május 20-ig fizetheti be az ajánlaton szereplő adóját az adóhatósághoz. Itt tudhatja meg, milyen módokon fizetheti be adóját, itt pedig a részletfizetésről tájékozódhat.
 
Amennyiben azonban hibát, pontatlanságot talál az egyszerűsített bevallás ajánlatban, javítsa ki és küldje vissza május 20-ig az adóhatósághoz. Ebben az esetben az adóhatóság értesítést küld, és Ön legkésőbb június 20-ig fizetheti be adóját.
 

Ne felejtsen el rendelkezni adója 1%-áról!

Minden adófizető magánszemély – az is, aki egyszerűsített adóbevallást tesz – felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet részére, valamint +1%-ot adományozhat egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Fontos, hogy csak azok a civil szervezetek fogadhatnak adó 1%-so felajánlást, amelyek szerepelnek a NAV regisztrált kedvezményezettek listáján. Továbbá kizárólag annak az egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak a részére lehet érvényes felajánlást tenni, amely rendelkezik technikai számmal.
 
Az egyszerűsített bevallás választója már február 2-ig, a bevallási nyomtatvány leadásával rendelkezhetett adója 1+1%-áról, ám, ha ezt valamilyen okból elmulasztotta, akkor külön is tehet felajánlást, ehhez a 15EGYSZA lap kitöltése szükséges, amit május 20-ig küldhet el az adóhatóság részére.
 
Ha még nem tudja, kinek ajánlja fel idén adója 1+1%-át, böngésszen a szervezet-keresőnk segítségével, ahol több ezer civil szervezet közül keresgélhet. Itt pedig az elsimert egyházak adatlapát találja.
Szerző
Ivanyos Judit