Rossz hír az adózóknak és a munkáltatóknak, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 6930 forintról -  2016-tól - 7050 forintra emelkedik.
 
 
Sokan vannak, akik valamilyen okból nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra (nincs bejelentett munkájuk, a munkáltató nem fizeti a TB-t, nincs tanulói jogviszonyuk stb.), így külön kell befizetniük a járulékot. Az egészségügyi járulék befizetése nagyon fontos, mivel ezáltal lehet jogosultságot szerezni az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira.
 

Ki köteles az egészségügyi járulékot külön fizetni?

Köteles az egészségügyi szolgáltatás megfizetésére, ha a következő feltételek közül legalább egy teljesül:
 
  • Belföldi személy, nem biztosított, illetve egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen, rászorultsági alapon sem jogosult,
  • kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó.
 
Amennyiben kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, akkor a társas válalkozás, ha pedig tagi munkát végez, akkor a szociális szövetkezet köteles megfizetni az egészségügyi járulékát.
 
A Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező a bevándorolt, letelepedett jogállású, illetve menekültként vagy oltalmazottként elismert, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, illetve a hontalan státuszú is belföldi személynek minősül, így köteles az egészségügyi járulék megfizetésére. További feltétel a járulék megfizetésére kötelezett személy esetében, hogy bejelentkezést megelőzően, legalább egy év megszakítás nélküli, a lakcímnyilvántartás szerinti bejelentett lakóhellyel, illetve bejelentett szálláshellyel rendelkezzen Magyarország területén. Az egyéves időtartamba azt a kilencven napos időszakot is beleszámítják, amíg a belföldi személy nem rendelkezett Magyarország területén bejelentett lakóhellyel.

 

Mikortól kell befizetni az egészségügyi járulékot?

A járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését követő  napjától érvényes. A kötelezettnek 15 napon belül kell bejelentkezni a NAV-nál a járulék befizetésére. A járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.
 
Bizonyos esetekben egy ideig passzívan jogosult maradhat az egészségügyi szolgáltatásra a magánszemély még akkor is, ha megszűnt az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága – ennek szabályairól részletesebben itt tájékozódhat.
 

Hogyan lehet befizetni az egészségügyi járulékot?

Az egészségügyi járulék befizetésére kötelezett magánszélynek a NAV-nál kell bejelentkeznie a ’T1011-es adatlap kitöltésével. Az adatlapot az adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán be lehet szerezni, de letölthető a NAV honlapjáról is.
 

A következő dokumentumok szükségesek a bejelentkezéshez:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi, ideiglenes személyi, útlevél, jogosítvány stb.),
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány,
  • TAJ kártya,
  • amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben, meghatalmazás.
Szerző
Ivanyos Judit