Amennyiben kisadozó egyéni vállalkozó (KATA), akkor mentesül SZJA fizetés alól, ám így nem rendelklezhet adója 1%-áról. Itt tudhatja meg, milyen adózási szabályok vonatkoznak a KATA-ás adózókra!
 
 
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és kisvállalati adójáról a 2012-es Katv. törvény rendelkezik. A tételes adó választása esetén jelentősen egyszerűsödhetnek a vállalkozások adminisztrációs terhei.
 

Milyen kötelezettségek alól mentesül a kisadózó?

 
A tételes adót választó kisadózó vállalkozás mentesül:
  • a vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányban megállapított jövedelem utáni adó;
  • a társasági adó;
  • a személyi jövedelemadó (SZJA), az egyéni járulékok és az egészségügyi hozzájárulás;
  • a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás, illetve a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése alól.
 
A tételes adót fizető kisadózó vállalkozás azonban nem mentesül az általa foglalkoztatott személyek, valamint a kisadózónak nem minősülő személyek részére juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettségek alól.
 
Fontos, hogy mivel a tételes adó fizetésére jogosult kisadózó mentesül az SZJA megfizetése alól, így adója 1+1%-át sem ajánlhatja fel egy civil szervezet, illetve egy egyház részére. Ennek az az oka, hogy rendelkezést csak az tehet, aki fizet személyi jövedelemadót, mivel az 1+1%-ot az SZJA-ból számítják.
 

Adóbevallási és befizetési kötelezettség

 
A kisadózó vállalkozásnak az adóévet követő év február 25-ig kell leadnia adóbevallását az KATA- adóalanyként megszerzett bevételéről. Bevallását a NAV által rendszeresített, papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott 16KATA nyomtatványon küldheti el az adóhatósághoz. Amennyiben túllépte a 6.000.000 Ft értékhatárt, százalékos mértékű adóról bevallást kell benyújtania az adóévet követő év február 25-ig (2017-ben február 27-ig), és 40%-os mértékű adóját is eddig az időpontig fizetheti be.
 
A kisadózó vállalkozásokra vonatkozó bejelentési és adózási szabályokról a NAV kiadványaiban olvashat részletesebben. Az egyéni vállalkozók adóbevallási és befizetési kötelzettségeiről pedig itt tájékozódhat.
Szerző
Ivanyos Judit