Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a civil szervezet mellett egy elismert egyháznak is felajánlhatják adójuk +1%-át. Itt tudhatja meg, hogyan tehet felajánlást egyház részére, és mely egyházak közül választhat.
 
 
Az adófizetők 1997 óta adományozhatják adójuk 1%-át egy közhasznú feladatot ellátó civil szervezet részére. Egy kiegészítés alapján pedig 1998 óta +1%-ot is felajánlatunk egy elismert egyház számára. Ám úgy tűnik, az adófiezetők körébem az egyházak jóval kevésbé népszerűek, mint a civil szervezetek. Míg 2015-ben az szja fizetők mintegy 60%-a ajánlotta adója 1%-át fel egy civil egyesület vagy alapítvány részére, addig az elsimert egyház javára az adófizetőknek csupán 30%-a rendelkezett.
 

Tájékozatlanság és bizalmatlanság

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 2015 februárjában egy 1200 fős reprezentatív felmérést végzett a 18-59 korosztály körében, amely az egyházi szervezeteknek felajánlható 1%-al kapcsolatos lakossági hozzáállást vizsgálta. A felmérés szerint az adózók egyharmada nem tud arról, hogy egy egyháznak is felajánlhatja +1%-át.  A megkérdezettek 80%-a az elmúlt öt évben adott már le adóbevallást legalább egyszer, de 34%-uk tudta úgy, hogy csak civil szervezetek részére rendelkezhet, tehát nem volt azzal tisztában az egyházaknak is adhat +1%-ot.
 
A válaszadók fele véli úgy, hogy nem elég átlátható a felajánlási rendszer. Érdekes továbbá, hogy felajánlók egy tizede véletlenszerűen választja ki, hogy melyik egyházat támogatja. A vallásukat aktívan gyakorlók negyede azért nem rendelkezik, mert, túl kevésnek tartja a felajánlható összeget. Továbbá az szja fizetők egy tizede gondolja azt, hogy a kedvezményezetthez el sem jut a támogatás. Az adózó magánszemélyek 51%-a vélekedik úgy, hogy a hozzá legközelebb egyház nem folytatatja elég aktívan hitéleti tevékenységét.
 

A katolikusok legyőzhetetlenek

A kutatás szerint a legtöbben azt az egyházat választják, amelynek tagjai, ez természetesen leginkább a vallásukat aktívan gyakorlókra igaz. Ebben az esetben 93% dönt saját egyháza mellett. Nem is véletlen, hogy évről évre a Magyar Katolikus Egyház kapja a legtöbb adó 1%-os támogatást, az egyházas lista második helyén – jócskán lemaradva – pedig rendszerint a Magyarországi Református Egyház szerepel. A 2015-ös évben például több mint 600 ezer adófizetők ajánlotta fel adója +1%-át a Katolikus Egyház részére, és mintegy 2,5 milliárd forintos támogatásban részesült. A Református Egyház javára pedig valamivel több mint 200 ezer ember rendelkezett, és mintegy 900 millió forint adó +1%-os felajánlás érkezett részükre.
 

A kicsik az élre törnek

Érdekesség, hogy az fent ismetetett kutatás szerint az adófizetők 18%-a nem személyes kötődés, hanem az egyház pozitív tevékenysége miatt ajánlja fel annak +1%-át. Ez lehet a magyarázat arra, hogy évről évre egyre jobban szerepelnek egyes „kisegyházak”.
 
A hazánkban még relatíve kicsinek számító Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége például több éve a negyedik az egyházas lista negyedik helyén szerepel. Népszerűségüket valószínüleg ismert karitatív tevékenységüknek köszönhetik, példul gyakran osztanak nagy mennyiségű élelmiszert rászorulóknak.
 
A szintén kisebb közösségű Hit Gyülekezete a tavalyi évben az +1%-os lista hatodik helyét szerezte meg. A vallási tevekénység mellett szociális feladatokat is ellátnak, például ruhákat osztanak rászorulóknak, illetve segítenek fogyatékkal élők és hajléktalan embereken.
 

Így ajánlhatja fel adója 1+1%-át

Minden szja-át fizető magánszemély felajánlhatja adója 1+1%-át egy regisztrált civil szervezet, és egy technikai számmal rendelkező egyház vagy elismert költségvetési előirányzat részére.
 
Fontos tudni, hogy 2017-től az adófizetők nagyrészének már a NAV készíti el adóbevallását (e-SZJA). Amennyiben Ön jogosult  az eSZJA-ra és van Ügyfélkapus regisztrációja, az 1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (EGYSZA) adóbevallásával együtt kitöltheti és eljutattjat a NAV-hoz az elektronikus rendszeren keresztül.
 
Ha nem jogosult az eSZJA-ra vagy javítaná a NAV által készített bevallási tervezetét, akkor tehet önbevallást is a 16SZJA nyomtatványon, amelynek része az EGYSZA lap is.
 
Felajánlását azonban az adóbevallásától függetlenül is eljuttathatja a NAV-hoz, ehhez a 16EGYSZA lap kitöltése szükséges. A rendelkező nyilatkozatot postán és elektronikus úton is elküldheti az adóhivatal részére. Ha papíron rendelkezik, ne felejtse feltüntetni adószámát az EGYSZA lapot tartalmazó borítékon.
 
Az 1+1%-os nyilatkozat elküldésének végső időpontja megegyezik az adóbevallás határidejével, azaz 2017. május 22-ig adhatja le az adóhatóság részére.
 
Fontos, hogy az EGYSZA lap úgy is érvényes, ha csak egy kedvezményezettet tüntet fel rajta (egy egyház vagy egy civil szervezet), abban az esetben azonban érvénytelen, ha több kedvezményezetett jelöl meg egy kategóriában (pl. két egyház, vagy két civil szervezet).
 
Az Adó1százalok.com portálon az összes elismert egyház adatlapját megtalálja, szervezet-keresőnk segítségével pedig a civil egyesületek és alapítványok közül böngészhet. Ne hagyja kárba veszni 1+1%-át!
Szerző
Ivanyos Judit