Az idei évtől mindössze egy rubrika beikszelése szükséghez ahhoz, hogy a NAV végezze el helyettünk bevallásunkat. Tudja meg, mit takar a bevallási nyilatkozat, és ha ezt választja, hogyan rendelkezhet adója 1%-áról!
 
A 2016-tól bevezetett bevallási nyilatkozat egy teljesen új módja a személyi jövedelemadózásnak. Elég egy X-elés, és a NAV minden adminisztrációs munkát elvégzez helyettünk.
 
 

Kik tehetnek bevallási nyilatkozatot?

Minden olyan adófizető magánszemély választhatja ezt a format, akinek jövedelme kizárólag munkátatótól származik, kedvezményt nem érvényesítettet és nem is tud, nem tesz önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.
 

Mit kell tennünk azért, hogy a NAV végezze el helyettünk az adóbevallást?

A bevallási nyilatkozat 2016. február 1-ig nyújtható be (2016. január 31-e vasárnapra esik) a 2015-ben megszerzett jövedelemről a munkáltatóhoz. Az 15M30-es nyomtaványon az utolsó oldalon egy jelöléssel lehet nyilatkozni, hogy felhatalmazzuk az adóhivatalt a bevallás elkészítésére. A NAV pedig május 20-áig állapítja meg az adó mértékét, és csak akkor küld értesítést az adózónak, ha a megállapított adó és a levont előleg összege eltér egymástól.
 
Ha az adózónak több munkáltatója van, akkor szabadon döntheti el, hogy melyiknél tesz nyilatkozatot. Más dolga nincs az szja-bevallással kapcsolatban.
 
Azoknak pedig, akiknek jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül az adóhatóság felé nyilatkozhatnak a 15NY31-es adatlapon. Az adóhatóság csak azoknak küld értesítést, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk lesz.
 

Így ajánlhatja fel adója 1+1%-át

2016-ban is lehetősége van minden adófizető magánszemélynek felajánlani adója 1%-át egy regisztrált civil szervezet, +1%-át pedig egy elismert egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére.
 
Aki bevallási nyilatkozat útján teljesíti adóbevallását, eljuttathatja nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül vagy közvetlenül az adóhivatalnak is. Ehhez idén a 15EGYSZA lap kitöltése szükséges, amit papíron és elektronikusan is el lehet küldeni.
Szerző
Ivanyos Judit