Az orosz-ukrán háborús konfliktus kirobbanása óta folyamatosan, egyre nagyobb számban érkeznek az ukrajnai menekültek az ukrán-magyar határra, akiknek több magyar szervezet is segítséget nyújt. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy Ön hogyan tudja segíteni a bajba jutottakat támogató civil szervezeteket és egyházakat.

Pénzt adományozna?

Számos szervezet indított adománygyűjtést a háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő emberek megsegítésére. Legegyszerűbben az adományvonalak hívásával tud hozzájárulni a rászorulók támogatásához.

Magyar Vöröskeresztet az 1359-es telefonszámon lehet hívni, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az 1350-es adományvonal hívásával támogatható.

Az SOS Gyermekfalvak az 13600-as Adhat Vonal tárcsázásával hívható, ahol a 60-as kód megadásával 500 Ft-ot adományozhat a nonprofit szervezeteknek, akik már meg is kezdték az Ukrajnában élő árván maradt gyermekek kimenekítését. 177 SOS-es gyermek és nevelőszüleik érintettek, akiknek elkezdődött az evakuálása a megtámadott településekről.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége már 2004 óta komoly szerepet vállal a mindennapos ételosztásokkal a destabilizált kelet-ukrajnai régióban. Az Ételt az Életért Alapítvány készen áll az érkező menekült tömegek étkeztetésére, és az indiai nagykövetség felkérésére részt vesz az Ukrajnából hazánkon keresztül kimenekítendő indai állampolgárok étkeztetésében is. Szervezetüket szintén a 13600-as adományvonalon lehet támogatni a 33-as kód beütésével.
 
Élelmiszerrel, tárgyi vagy lakhatási felajánlással tudja támogatni a humanitárius erőfeszítéseket?

A Magyarországi Református Egyház a szeretetszolgálat segítségével már 800 kilónyi élelmiszersegélyt juttatott el Beregszászba. Elsősorban tartós élelmiszer felajánlását várják, amelyet kizárólag a központi raktáraikban tudnak fogadni, azonban az adományok leadása előtt a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címre kérik, hogy jelezze segítő szándékát. Szintén erre a címre írhat, ha otthonába befogadna egy-egy embert vagy családot.

A Tan Kapuja Buddhista Egyház is vár tárgyi felajánlásokat közvetlenül fogyasztható tartós élelmiszerek, italok és személyes higiéniához kapcsolódó cikkek formájában. Az adományokat a Segélyszolgálat koordinátorával folytatott előzetes egyeztetés után A Tan Kapuja Buddhista Főiskolánál lehet leadni, amiket olyan szervezetnek juttatnak el, amely kapcsolatban áll a menekültekkel.
 
Önkéntesként segítene a bajbajutottakon?

Migration Aid olyan önkéntesek jelentkezését várja, akik fuvarozásban tudnak közreműködni, ehhez feltölthető üzemanyagkártyákat is gyűjtenek. Illetve orosz és ukrán nyelven jól beszélőket keresnek fordítási feladatra, továbbá online szervezési és adminisztrációs munkákhoz is várnak önkénteseket.
kép forrása: www.pixabay.hu
 
Szerző
Szabó Éva