NAV tájékoztatása szerint sokan nem hagyják az utolsó pillanatra az SZJA bevallást.
 
A bevallási határidő előtt bő egy héttel már csaknem 2,8 milliószor léptek be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA felületére az ügyfelek, hogy megnézzék személyi jövedelemadó bevallási tervezetüket, közülük 700 ezren változtatás nélkül, több mint 286 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot.
 
Az adóhatóság keddi közleményében emlékeztetett, hogy a NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról is azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány vagy telefonos azonosítás) után.
A többségnek nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól.
 
Azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet,
  • akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nincs adat
  • őstermelői jövedelem
  • lakáskiadásból, lakáseladásból származó jövedelem.
Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak.
 
A bevallási határidő május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy az elektronikus megoldás helyett akár papíralapon küldje be bevallását, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról.
 
Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.