A 2014-es évben számos pontban változott a kedvezményezetté válás feltétele. Egy újdonság például a regisztrációs kötelezettség. Melyek azok a szervezetek, akiknek 2016. szeptember 30-ig regisztrálniuk érdemes? Melyek azok, akiknek már nem kell? Hogyan lehet regisztrálni?
 

A 2016-os regisztrált kedvezményezettek listáját itt találja.

 
A személyi jövedelemadó 1%-nak felhasználására vonatkozó jogszabályok (1996. évi CXXVI. törvény) számos pontban módosultak a 2014-es évben. Ennek következtében a közhasznú szervezetek kedvezményezetté válásának, elszámolásának feltételei is változtak. Az egyik újdonság az előző évekhez képest a „regisztrációs kötelezettség”. Nézzük is gyorsan meg, mik is ezeknek a feltételei, és hogyan lehet regisztrálni!
 

Kik a regisztrált kedvezményezettek?

A 2016-os évben csak azok a közhasznú szervezetek részesülhetnek az szja 1%-os adományokban, amelyek előzetesen regisztráltak a NAV-nál kedvezményezettként. A NAV 2015. évtől kezdve, minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.
 

Mely szervezeteknek érdemes regisztrálniuk?

Ahhoz, hogy egy szervezet az szja 1%-os felajánlásban részesülhessen, és részére kiutalják az adózók által adományozott összeget, a kiutalás időpontjában meg kell felelnie a kedvezményezteti feltételeknek és rendelkeznie kell érvényes regisztrációval. Azok a szervezetek azonban, amelyeket a NAV – valamilyen okból – kizárt a kedvezményezettek közül a regisztrációs listában sem szerepelhetnek. Továbbá hiába regisztrált egy szervezet, ha később kizárja az adóhatóság, nem jogosult szja 1%-os felajánlásokra.

 

Mi a regisztráció határideje?

Regisztrálni 2016. szeptember 30-ig tudnak a szervezetek. A szervezet nyilvántartásba vétellel válik kedvezményezetté, a regisztráció visszavonásig érvényes. A határidő jogvesztő, semmilyen késedelemi igazolási kérelmet nem fogad el a NAV.
Szerző
Ivanyos Judit