A pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének előmozdítása érdekében néhány apróságban változott a szja törvény. Itt tudhatja meg, mi módosult, és kiket érint a változás.
 
 
A NAV tájékoztatója szerint új bekezdéssel egészült ki az Szja törvény a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésének előmozdítása érdekében, az új rendelkezések 2015. július 7-től lépnek hatályba.
 
A módosítás lényege, hogy a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége, amennyiben a magánszemély pénzügyi intézménnyel szemben fennálló követelését eredményező jogviszonya a pénzügyi intézmény felszámolása miatt szűnik meg.
 
Fontos, hogy pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben az adóról szóló rendelkezéssel kapcsolatban a magánszemélynek visszafizetési kötelezettsége se sem keletkezik. Az adókötelezettség alóli mentesülés nincs adóévhez kötve.
 
Az új szabály szerint a pénzügyi intézmény felszámolásával kapcsolatban kárrendezés címén a magánszemélyt megillető összeg után a magánszemélyt nem terhelheti adókötelezettség.
 
Az Szja. törvény 44/B. §-ának új rendelkezése alapján a nyugdíj- előtakarékossági számla tulajdonosa kérelmére a NAV az általa megjelölt lakcímre vagy bankszámlára küldje meg a rendelkezés összegét amennyiben a számlavezető felszámolása miatt annak nyugdíj-előtakarékossági számlára történő utalása nem jöhet létre.
 
Érdemes tudni, hogy az új rendelkezések a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Questor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. és egyéb felszámolás alá került pénzügyi szolgáltatók ügyfeleivel kapcsolatban is alkalmazhatóak.
 
Fontos továbbá, hogy a magánszemélyek, akik 2015. május 20-ig bevallás vagy munkáltatói adómegállapítás útján teljesítették szja bevallási kötelezettségüket, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára rendelkeztek, amely rendelkezés összege a pénzügyi szolgáltató felszámolása miatt a NAV a számlavezetőhöz elutalni, kérelem benyújtásával fordulhatnak az adóhatóság felé, hogy az utalja ki részükre ezen összegeket.
Szerző
Ivanyos Judit