Kedvező szabályozást vezetett be a NAV, 2016-tól ugyanis már nem vet ki bírságot a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén.
 

A 2017-es változásokról és leadási határidőkről innen tájékozódhat.

 
Fellélegeztetnek az adófizetők, 2016 óta a NAV már nem ró ki 2000 forintnál
alacsonyabb késedelmi pótlékot, míg eddig összeghatártól függetlenül kivethetett azt. Válatozás emellett, hogy nem kell megfizetni a 1000 forintnál alacsonyabb adót, és az adóhatóság sem utatlhat ki 1000 forintnál kisebb túlfizetést. Az előző években ez 100 forint volt.
 
Pozitív újdonság továbbá, hogy bejelentés, bevallás vagy adatszolgáltatás elmulasztása, illetve hibás tejesítés esetén – pár kivételtől eltekínte  nem róhat ki bírságot az adóhatóság. Ezt kiváltva a határidő kitűzésével a NAV köteles felszólítania a magánszemélyt a kötelezettség teljesítésére vagy a hiba korrigálására. Az adóhatóság csak abban az esetben szabhat ki bírságot, ha felhívása eredménytelen volt.
 
A kedvező szabály abban az esetben nem alkalmazható, ha a magánszemély nem teljesíti az áfakörbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy a foglalkoztatottainak bejelentését, ilyenkor már az első körben bírsággal nézhet szembe az adófizető.
 
Ennek ellenére bevallását érdemes időben leadni, mivel késedelmes adóbevallás vagy adóbefizetés esetén, nem rendelkezhet adója 1+1%-áról
 
Az idei személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos határidőkről adónaptárunkból tájékozódhat.
 
Szerző
Ivanyos Judit