Az idei évben január végétől egészen május végéig számos határidő érinti az adózókat. Vannak új határidők, bizonyos leadások megszűntek és biznyos időpontok módosultak. Érdemes átböngészni a fontos adózási határidőket, nehogy elmulasszunk valamit!
 
 

Február 1. - Bevallási nyilatkozat leadása

Ez a határidő eredetileg január 31., de mivel ez a nap hétvégére esik, idén módosult február 1-re. A bevallási nyilatkozat egy teljesen új formája a személyi jövedelemadózásnak. A bevallási nyilatkozat igénybe vevőinek nem kell adóbevallást benyújtaniuk, helyettük az adóhatóság készíti azt el. Fontos azonban, hogy csak azok vehetik igénybe, akiknek jövedelmük kizárólag munkáltatótól származik, és nem vesznek igénybe adókedvezményt.
 
A bevallási nyilatkozat a munkáltatóhoz, vagy – ha az nincs – az adóhatósághoz nyújtható be. A 15M30-es (munkáltató felé) az utolsó oldalon egy jelöléssel, vagy 15NY31-es (adóhivatal felé) nyomtatványon lehet nyilatkozni, hogy felhatalmazzuk az adóhivatalt a bevallás elkészítésére. A NAV pedig május 20-áig állapítja meg az adó mértékét, és csak akkor küld értesítést, ha a megállapított adó és a levont előleg összege eltér egymástól.
 

Február 1. - Munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adó-megállapítás igényről

Az eredeti határidő szintén január 31., de idén február 1-ig lehet nyilatkozni a munkáltató felé, ha adómegállapítást kérünk. Ezt azok igényelhetik, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltató a 15NY29-es nyilatkozat kitöltésével készítheti el az adózók az szja-bevallását.
 
Amennyiben a munkáltató vállalja a munkáltatói adómegállapítást, de a munkavállaló nem kíván ezzel élni, akkor erről a 15NY30-as számú nyomtatványon kell nyilatkoznia.
 

Február 1. - Munkáltatói jövedelemigazolás

Szintén január 31. az eredeti határidő, de idén február 1-ig adhatja le a munkáltató az igazolást a 2015. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához és az adóhatósági adómegállapítás kéréséhez.
 

Február 15. - Egyszerűsített adóbevallás leadása

Az egyszerűsített adóbevalláshoz a 1553NY-es nyomtatvány leadása szükséges, ezzel együtt rendelkezhet adójának 1+1%-ról is a bevallás részét képező EGYSZA lap kitöltésével. Ha ezeket elmulasztja, akkor un. önadózó lesz, és május 20-ig adhatja le adóbevallását, és május 20-ig rendelkezhet adója 1%-áról is.
 

Február 25. – Egyéni vállalkozók adóbevallása

Ez a határidő nem változott. Eddig a napig kell leadni adóbevallásukat, és befizetni adójukat az egyéni vállalkozóknak, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, áfa-alany őstermelőknek, illetve EVA-s adózóknak. Ehhez a 1553-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Ha a fenti csoportok valamelyikébe tartozik, akkor adójának 1-1+%-ról is ilyenkor rendelkezhet. Ha ezt elmulasztaná, akkor az 1+1%-os rendelkezését megteheti május 20-ig.
 

2015. Március 21. – dokumentumok és igazolások leadása a munkáltatónak

Eredetetileg ez a határidő március 20, de mivel ez a nap hétvégére esik, idén módosult március 21-re. Amennyiben korábban munkáltatói adó-megalapítást kért, eddig az időponti juttathatja el munkáltatójához azokat a dokumentumokat és igazolásokat, amelyek a munkáltató által elkészített adóbevalláshoz kellenek.
 

2015. május 10. – 1%-os rendelkezés leadása a munkáltatóhoz

Eredetileg május 20. az szja 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozat leadásának határideje, azok azonban, akik munkáltatói adómegállapítást kértek, a rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 10-éig adhatják át a munkáltatónak. A nyilatkozatot az adóbevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás EGYSZA lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve lehet leadni.
 

2015. május 20. – szja leadás végső határideje

Ez a nap a legfontosabb az szja bevallások szempontjából, a határidő nem változott.
 
Május 20. éjfélig küldethetik az adózók szja bevallásukat az adóhivatalhoz, ehhez a 1553-as adóbevallás nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Május 20-ig rendelkezhet adójának 1+1%-járól, az 1553-es nyomtatvány része az un. EGYSZA lap is, amelyen ezt megteheti. Ha azonban adóbevallását már korábban elkészítette, de abban 1%-járól még rendelkezett, akkor bevallásától függetlenül is tehet felajánlást, ehhez az 15EGYSZA lap kitöltése szükséges.
 
Szintén május 20. a határideje a – korábban már az adóhivataltól visszaérkezett –1553E egyszerűsített bevallás visszaküldésének. Csak akkor kell visszajuttatnia, ha hibát talál benne, ebben az esetben javítva küldje vissza!
 
Május 20. a végső időpontja a munkáltatóra bízott adóbevallások elkészítésének és leadásának. Az előző években június 10-ig küldhették el a munkáltatók a rájuk bízott bevallásokat, 2016-ban azonban május 20-ig kell ezt megtenniük.
 
Ha egyéni vállalkozó, de tevékenységét szünetelteti, vagy már megszűnt tevékenysége, akkor május 20. a határideje adóbevallásának, amelyben rendelkezhet szja 1%-ról is, ehhez szintén a 1553-as nyomatatvány kitöltése szükséges.
 
Ha nem szeretne lemaradni az idei adózási határidőkről, akkor kövesse adónaptárunkat, amely nemcsak a magánszemélyeknek, de a civil szervezeteknek is fontos segítségek nyújt. 
Szerző
Ivanyos Judit