2017-től az adózók többségének a NAV készíti el adóbevallását, így - a cikkben is említett - bevallási formák nagy része megszűnik. Arról, hogyan nézheti meg és ellenőrizheti bevallását, valamint az érvényes bevallási formákról és friss határidőkről innen tájékozódhat.

 
Az egyszerűsített adóbevallás választása esetén gyakorlatilag egyetlen formanyomtatvány kitöltésével elkészítheti éves adóbevallását, anélkül hogy további adóigazolásokat és más dokumentumokat le kellene adnia. Ha leadja a formanyomtatványt, a NAV a többi papírmunkát elvégzi Ön helyett. Később pedig visszaküldi, hogy – ha szükséges – Ön javíthassa, kiegészíthesse azt.
 
 
Fontos változás azonban, hogy az egyszerűsített bevallás utoljára a 2015. évben választható. Jövőre megszűnik ez a forma, és a – 2016-ban bevezetett – bevallási nyilatkozatot lehet helyette választani.
 

Ki választhatja az egyszerűsített adóbevallást?

A magánszemély abban az esetben választhatja ezt a formát, ha a következő feltételek mindegyikének megfelel:
  • nem kérvényezte a munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató annak elvégzését nem vállalta,
  • csak olyan bevallási bevétele keletkezett, amelyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, és/vagy ingóvagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem után kell adóznia,
  • a 2015-ben nem volt egyéni vállalkozó, vagy ezen tevékenységét az adóév teljes egészében szüneteltette,
  • mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből nem származott adóköteles jövedelme,
  • közli a NAV-val a belföldi lakcímét.
 
Fontos megemlíteni, hogy a következő feltételek teljesülése esetén is választható az egyszerűsített adóbevallás:
  • családi vagy adókedvezmény érvényesítése,
  • adó 1+1%-os rendelkezés esetén, illetve
  • ha mezőgazdasági őstermelő, de nincsen jövedelme, vagy bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, illetve ha olyan bevétele van, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerinti közteherviselést választott.
 

Hogyan tehet egyszerűsített bevallást?

Ha az egyszerűsített bevallás mellett dönt, akkor a 1553NY jelű nyomtatványt töltse ki és küldje el a NAV részére postai vagy elektronikus úton (ügyfélkapus regisztrációval)  2016. február 15-ig. A nyomtatványon fel kell tűntetnie a belföldi lakcímét, nyilatkoznia kell az Ön által igénybevett adókedvezményekről, valamint azokról az adatokról, körülményekről, amelyek az adóhatóság nyilvántartásában nem szerepelnek.
 

A bevallással rendelkezhet adója 1+1%-áról is

A 1553NY nyomtatvány része az EGYSZA lap is, amelyen rendelkezhet adója 1+1%-áról. Ne essen pánikba, ha február 15-ig elmulasztja rendelkezését, mivel ezt legkésőbb május 20-ig még megteheti.
 

Így készíti el a NAV az adóbevallását

Az adóhatóság az adózó 1553NY-es nyilatkozata, a munkáltatók havi adó- és járulékbevallásra és az adatszolgáltatásra kötelezettek bevallása, illetve adatszolgáltatása alapján állapítja meg az adó alapját, a befizetendő vagy visszaigényelhető adót. Ezek alapján 2016. május 2-ig postai vagy elektronikus úton megküldi az adózóknak az egyszerűsített adóbevallás ajánlatot.
 

Így javíthatja bevallását

Amennyiben a visszaküldött egyszerűsített bevallásban szereplő adatokat hibásnak találja, a bevallás adait kijavíthatja. A javított vagy kiegészített bevallást legkésőbb május 20-ig küldheti vissza az adóhatósághoz. A NAV pedig – a javítások alapján – ismét kiszámítja az adó alapját, az adót, és a módosított adatok alapján június 20-ig értesítést küld az adózónak. Amennyiben elektronikus úton javította bevallását, az adóhatóság nem küld értesítést.
 

Meddig fizetheti be adóját? 

Ha a javítás nem elektronikus úton történt, akkor az adó befizetésének határideje június 20-a.
 

Mit tehet, ha nem választhatja vagy elmulasztotta az egyszerűsített adóbevallást?

Azon adófizetők, akik nem éltek az egyszerűsített bevallás lehetőségével, vagy nem választhatták azt, illetve nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató az utóbbit nem vállalta, valamint bevallási nyilatkozatot sem tettek, akkor legkésőbb május 20-ig a 1553-as nyomtatványon tehetnek önbevallást.
Szerző
Ivanyos Judit