Az idei évtől a NAV készíti el az adófizetők többségének adóbevallását. Ám így is számos kérdés felmerülhet a bevallási tervezettel kapcsolatban. Tudja meg, mit tehet például, ha elfelejtette ügyfélkapus jelszavát vagy hogyan módosíthatja a bevallást. Kérdések és válaszok a 2017-es szja-bevallással kapcsolatban – I. rész.
 

Így férhet hozzá tervezetéhez

 
Elfelejtett ügyfélkapus jelszavát?
 
Amennyiben Ön jogosult a NAV által készített bevallási tervezetre és van Ügyfélkapu regisztrációja, akkor a adóbevallási tervezetét az idei évtől azon tekintheti meg. Idén május 22. a leadási határidő, így bevallását is addig módosíthatja.
 
Ha elfelejtette jelszavát, ahhoz, hogy ismét érvényes jelszava legyen, az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot kell kitöltenie. Az űrlapon meg kell adnia felhasználói nevét és a regisztráció során rögzített e-mail címét. A rendszer az ügyfélkapus e-mail címre egy új, egyszer használatos kódot küld a kérést követően. Ezután a küldött instrukciókat követve ismételten használni tudja az ügyfélkaput.
 
Ha ezzel a módszerrel nem tud belépni, akkor a megújításra személyesen is van lehetőség a NAV bármely központi ügyfélszolgálatán vagy bármelyik kormányablakban. Ebben az esetben csak személyesen oldható meg az új jelszó kérése, mivel a személyazonosság igazolása feltétlenül szükséges az aktiváláshoz.
 
Akkor is hozzáférhet a tervezethet, ha március 16. után regisztrált az ügyfélkapun?
 
Igen, a regisztrációt kővetően mindenki hozzáférhet tervezetéhez és javíthatja azt, egészen május 22-ig, kivéve ha már más módon eleget tett bevallási kötelezettségének.
 
Milyen formában kapja meg a tervezetet, ha SMS-ben kérte bevallását?
 
Ha SMS-ben kérte a bevallási tervezet postázását, akkor a NAV legkésőbb május 2-ig postára adja a tervezetet.
 

Így javíthatja, módosíthatja tervezetét

 
Hogyan javítható postai úton megkapott bevallási tervezet?
 
Ha Ön egyetért a NAV által elkészített tervezetben foglaltakkal, nincs további dolga, május 22-től az lesz a hivatalos bevallása. Ha módosítaná vagy javítaná tervezetét, akkor egy 16SZJA bevallást kell benyújtania 2017. május 22-ig.
A nyomtatványt elérheti
  • az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül itt.
  • az új web-es felületen is http://nav.gov.hu/szja/szja, linken, ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is lesz lehetőség pdf formátumban.
 
Módosítás esetén egyébként érdemes ügyfélkaput nyitni, mert a bevallási tervezet a legegyszerűbben az online kitöltőfelület segítségével javítható.
 
Hogyan egészíthető ki vagy javítható a tervezet interneten keresztül?
 
Az on-line felületre (WebNYK) belépve (http://nav.gov.hu/szja/szja) a „Bevallás 2016-ról” csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. Ehhez tud új sorokat hozzáadni, valamint a bevallásban eredetileg feltüntetett összegeket módosítani. Az új sorok hozzáadásához célszerű a „Gyakori mezők”, illetve a „Keresés a hozzáadható mezők között” funkciót használni.
 
Van-e arra lehetőség, hogy többször megnyissa az Ügyfélkapun keresztül tervezetét?
 
A bevallási tervezet online kitöltőfelületen addig bármennyire módosítható, amíg nem kerül benyújtásra. Fontos, hogy a bevallás véglegesítését követően a bevallás nem módosítható. Nincs akadálya tehát annak sem, hogy a bevallás beadását megelőzően többször belépjen a tervezetbe, és kilépjen abból. Érdemes odafigyelni, hogy a rögzített adatokat le kell mentenie kilépés előtt ahhoz, hogy a módosítások a tervezetben érvényesüljenek.